Publicerad den 1 kommentar

En förläggares huvudbry – del 1

Att ge ut böcker är oerhört stimulerande men har sina många utmaningar och svårigheter. Om vi bortser från det rent tekniska hantverket som naturligtvis kräver en läsvärd text, god språklighet, gediget korrektur och känsla för form och design så ställs man som förläggare också inför om man har råd att ge ut en bra bok.

Jag talade nyligen med vår bokhandlare i Ulricehamn som berättade att 96 kommuner i Sverige har ingen bokhandel alls. Bokhandeln som helhet har det tufft. Men för de kristna missionsbokhandlarna är det än svårare och de har också blivit allt färre. Problemet är inte att man inte kan få tag på kristna böcker på nätet istället men när bokhandlarna upphör förlorar staden ett påtagligt skyltfönster för den kristna litteraturen. Kolportören, han och hon som en gång spred kristna böcker, traktater och tidningar är ju också sedan länge borta så var ska man få läsa och få berättat det goda evangeliet i skrift? Och om boken inte syns, köps den ju inte heller.

Boken måste således vara lönsam för att man ska kunna fortsätta ge ut böcker, men är då alla bra böcker verkligen lönsamma? För mig är det ett för smalt kriterium och därför ger vi också ut böcker inom den anabaptistiska litteraturen. Men vem vet! Kanske just denna är snart mer på modet än någonsin. Just nu blåser det ganska friskt i Svensk frikyrklighet. Ulf Ekman har kapitulerat inför påveämbetet och katolska kyrkans läror och även om vi alla ser goda syskon bland katolikerna, utmanar den katolska kyrkan med sitt läroämbete oss på vår syn på den fria lokala församlingen. Och varför finns frikyrkan och den lokala fria församlingen alls till för egentligen? För egen del är detta något jag gärna bearbetar tillsammans med radikala reformatorer, sådana som katolikerna brände på bål för deras övertygelse om en fri människas, fria tro i en fri lokal församlingsgemenskap.

Måste en bok vara lönsam? Nej, men däremot tänkvärd!  Läs gärna ”Radikalt lärjungaskap” av Stuart Murray och jag återkommer inom kort med fler tankar om att vara förläggare.

1 svar på “En förläggares huvudbry – del 1

  1. Spännande tankar. Ser fram emot ditt nästa inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *