Publicerad den Lämna en kommentar

Mitt möte med Rita Bennett

Jag besökte i förra veckan USA, Virginia Beach och Regent University. I samband med att vi i somras gav ut Vinson Synans bok ”Den helige Andes århundrade” fick jag kontakt med Rita Bennett som varit gift med Dennis Bennett (han dog 1991). Rita bjöd nu över mig till en samling på Regents University där man firade att universitetet fick ta emot 40 000 dokument som varit Dennis Bennetts till sitt teologiska universitetsbibliotek.

Dennis kallas ofta för ”den första karismatikern” efter att han den 3 april 1960 gick ut och talade om att han blivit andedöpt, som pingstvännerna, med tungotal. Han hade blivit andedöpt i ett hem en tid innan och 70 personer i hans församling hade nu tagit emot dopet och han ville dela det offentligt. Det blev en våldsam reaktion. I den andra gudstjänsten (man hade fyra på söndagen och församlingen var stor) sliter en av hans assisterande präster av sig prästkragen under Dennis predikan och trampar ut ur kyrkan och en annan ledande broder säger efter en gudstjänst att Dennis bör säga upp sig. Ingen kan tvinga honom till det men Dennis vill inte strida och hans brev om uppsägning, vars original jag läste och som jag nu har en kopia på hemma, är ett stark andligt proklamation. Han skriver ”Denna uppsägning innebär på inget sätt att jag medger att jag gjort fel, men erbjuds i hopp om att det ska ge utrymme till ledarna i församlingen att fortare åstadkomma frid och ordning”. Han talar vidare om sin andliga övertygelse och jag var djupt rörd av detta. När man läser hans bok ”klockan nio på morgonen” så berättar han hur Gud lät väckelsen flyttas med till Edmonton istället. Han erbjöds nämligen en ny tjänst där i St Lukes församling, i en kyrka som var på dekis och ingen ändå kunde få bukt med. Under Bennetts ledarskap blommade församlingen och blev en av de starkaste episkopalkyrkorna i hela USA.

Men påverkan var ännu mycket större. Andedopet och tungotalet var oerhört viktig för Dennis. Fram till före Dennis vittnesbörd ansågs andedopet, med tungotal som bevis, var något för en udda liten del inom kyrkan som man kallade pingstkyrkor. Det stora 1960 var att en akademiskt utbildad, intellektuell präst talar i tungor och offentligt vittnar om det! Tidningarna Time och Newsweek skrev om detta och det blev en enorm uppståndelse. Dr Vinson Synan visade oss i sitt tal vid denna tillställning att 150 miljoner människor kallas idag för pingstvänner med rötter till väckelsen på Azuza Street men 471 miljoner kallar sig för karismatiker och deras rötter går till Dennis Bennett och hans beröring från Gud.

Detta får en att häpna! Tänk att en människa med en Guds upplevelse, i en rätt tid, använda av Gud och kompromisslös i sin tro, kan få vara med och förlösa en sådan väckelse! Rita berättade att Dennis aldrig backade om betydelsen av tungotalet och Vinson Synan berättade också att under Dennis tjänst så ledde hans församling 20 människor till andedop, varje vecka under 20 års tid! Man häpnar och jublar! Rita Bennett var också i våra samtal stentydlig med vikten av att tala i tungor och vi talade om hur många som idag viker undan från den centrala delen av andedopet. Det var så berikande att samtala med henne.

Jag ska skriva mer om besöket i USA i nästa blogg men notera också att vi i början av december kommer ge ut boken ”De talar med nya tungor” av John Sherrill som är en absolut livsförvandlande bok (han beskriver bland annat Dennis möte med Anden). Lägg den på julklappslistan till alla dina vänner redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *